dijous, 14 de març del 2013

3.000 ANYS D'UNA GRAN LLENGUA

Introducció
La llengua grega la tenim un poc apartada de la societat en la que vivim avui en día, ja que és bastant distinta a la nostra llengua i la veiem impossible d'aprendre, a més a més hem de reconeixer que en algún moment o altre les llengües clàssiques (tant el llatí com el grec), han estat en contacte amb la nostra. Pots ser tots tenim un poc d'influència de totes dos llengües.

El grec és una de les llegües més antigues, amb una extenció temporal més dilatada amb 3.500 anys  d´història. És apasionant com aquesta llengüa segueix sen una de les menys transformades desde el seu naixement.

Al segle XIX es descobreix la teoria dels Indoeuropeus, ja que algunes llegües tenen multitud de coses en comú. A partir d’ auqesta teoria surgeixen els derivats de llengües modèrnes.


Un temps després concretament al periode Micènic es trova el primer testimòni escrit en grec; aquest es tracta de tabletes d’àrgila de Cnossos ( Creta), aquestes constaven de inventaris dels objectes de palau, també podem trovar en Pilos i Micenes. Aquestes tabletes van ser desxifrades després de la Segona Guerra Mundial, escrit en gràfic en tipus sil·làbic.

A la Grècia Antiga, concretament a l’època Clàssica, els grecs aprenen l’escriptura alfabètica gràcies als Fenicis. Començen a escriure en maiúscules i d'esquerra a dreta, amb el sistema boustrofedón, cada ciutat té un alfabet, escrivíen com parlaven i hi havien diferents dialèctes.

Grècia comptava amb diferents dialèctes; el Iònic-àtic, amb aquest dialècte es compón la literatura i ciència,  el Doric, aquest dialècte l'utilitzen els poetes corals, ; Eòlic, s'utilitza per a la poesía lírica.

Més endavant a l'època helenística, 330-30 a.C; per raons polítiques i culturals sorgeix el koivn o grec comú, l'àtic es converteix en la llegua de la diplomàcia, de la cultura i del comerç. Alejandro el gran espandeix la cultura grega per l'orient o també anomenat helenisme.

Quan aquesta època acava, começa la dominació romana, 30 a.C- 330 d.C; a causa de la batalla de Actium. El grec comú continúa sent la llengua predominant, ja que els romans són "conquistats" per la llengua grega, el cristianisme comença a dominar sobre altres religions, per la qual el Nou Testament es compòn en grec. 

Després de la caiguda de l' impèri Romà, sorgeix la Grècia Medieval qué es divideix en dues parts; l'impèri Bizantí, i la Turcocràcia.
A l'impèri Bizantí, Ciril i Metodi, dos ortodoxos, crearen l'alfabet cirílic, i l' empràven per a traduïr l'idioma búlgar..
A la Turcocràcia, Grècia s'independitza dels Turcs.La literatura es reserva a les illes Iòniques i la cultura als monestirs. Es produeix un cisma lingüísticamb Herasmo de Roterdam.

Finalment a la Grècia Moderna, triunfa el PASOK (partit polític), aquest introdueix el sistema monotònic, es a dir lleven els esperits.

Conclusió 
 Hem extret aquesta informació de les classes que el nostre professor, Santi Carbonell ens ha donat amb una serie de power poind. No tan sols hem aprés sobre aquesta llengua sinò que també ens hem ensenyat a entendre el que el professor diu, i apendre a agafar apunts tal i com ho farém a la universitat d'aci dos anyets. Ens ha agradat moltissim apendre sobre aquesta llengua i esperem apendre moltíssim més en el que ens queda de curs. És una llengua apassionant!!


1 comentari:

santi ha dit...

Molt bé, haveu fet un lloable esforç per composar un escrit original. En algun moment hem de revisar les faltes d'ortografia, val?
Feliç pont, xiquetes.